2014. december 3., szerda

A világhálóba keveredett ember - könyvajánló

Forrás: http://www.eltereader.hu/media/2013/12/Veszelszki_borito_reader.jpg

Az egyelőre rendkívülinek tűnő blogbejegyzésem témája akár rendszeressé is válhat, ugyanis a tervem szerint, ha valamilyen világhálóval kapcsolatos könyv megjelenik, amelynek némi köze van az információbiztonsághoz, és érdemesnek találom ajánlani, akkor természetesen így teszek. Jelen esetben most egy Veszelszki Ágnes által szerkesztett könyvet szeretnék bemutatni, melynek címe "A világhálóba keveredett ember". 

Emlékszem, amikor annak idején, valamikor 1998 táján az úgynevezett "Internet" beférkőzött az otthonomba. Akkor az természetesen még modemes telefonkapcsolattal működött. Magas költsége miatt nem szörfözhettem annyit rajta, amennyit szerettem volna. Kis túlzással kijelenthetem, hogy a világhálóra való csatlakozás után már szinte azonnal abba is kellet hagynom a böngészést. Pusztán csak kíváncsiságból néztem körül, hiszen teljesen új és ismeretlen terep volt számomra ez a fajta virtuális világ. Emlékem szerint a PestiEst Junior volt a legelső internetes honlap, amelyet meglátogattam. Azóta sok minden változott. Lehet, hogy a digitális bennszülöttek közé tartozok, akik az internettel együtt nőttek fel, de igenis emlékszem, hogy milyen volt a gyerekkorom nélküle, és  arra is, hogy ahhoz képest mennyit változott a technika, illetve az élet.

A könyvre visszatérve 77 neves tudományos szakember, oktató, gazdasági, művészeti illetve közéleti személyiség esszéje olvasható a kiadványban, és az írásaik alapján megismerhetjük, miként élték meg ezt a korszakalkotó változást, illetve miként vélekednek róla. Sok-sok érdekes dolog fedezhető fel ebben a könyvben, mely különböző nézőponton keresztül kalauzolja el az olvasót az utóbbi időben végbement technológiai és társadalmi átalakulásokon annak érdekében, hogy megtaláljuk a könyv borítóján lévő "Hogyan változtatta meg az Internet az ön gondolkodását?" kérdésre a választ.

Szeretném kiemelni az iWiW társalapítója, Szabó Márton "Az emberek imádnak félni" c. írását, amely igencsak közel áll a blogom témájához. Arról szól ugyanis dióhéjban, hogy a közösségi oldalak terjedésével egyetemben gyökeresen megváltozott a magánélet és a nyilvánosság viszonyának a fogalma, és megszűnt az anonimitás, amely jellemző volt az internet régebbi korszakára. Az emberek manapság hajlamosak újabb és újabb adatokat megadni saját magukról, tudván, hogy ez káros hatással lehet rájuk nézve, de túlságosan élvezik a szolgáltatást ahhoz, hogy abbahagyják a használatát. Ez még csak a jéghegy csúcsa, de biztos vagyok benne, hogy mindenki számára akad több más érdekesség is a könyvben.

Szakdolgozatíróknak is nagyon tudom ajánlani, természetesen, ha az ember és a világháló viszonyával kapcsolatos témát választanak. A könyv nem csak arra jó, hogy hivatkozzanak rá, hanem megfelelő támpontot is adhat ahhoz, hogy a benne foglalt szerzők korábbi és későbbi művei közül is felhasználjanak párat. Ezen kívül bárki olyan is bátran kézbe veheti, aki fogékony a téma iránt.

Ha van bármilyen hátránya ennek a kiadványnak, az leginkább az árában keresendő, amely 3700 Ft-jával nem túl barátságos, de több könyvesboltban akár 3000 Ft-ért is megvásárolható, és személyes véleményem szerint a vétel mindenképp megéri. Legalábbis nálam a könyvnek már ott van a helye a könyvespolcon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése