2014. november 8., szombat

Grooming

Végül elérkeztünk a cikksorozatom utolsó állomásához, amely a grooming témakörre épül (nem, a szó nem testápolást jelent magyarul). Ha internetes környezetről beszélünk, akkor a fogalom lényegében véve behálózást, becserkészést takar, amikor egy felnőtt, egy pedofil, az internet segítségével gyermeknek kiadva magát próbál kiskorúak közelébe férkőzni. Az ilyen felnőttek értenek a gyerekek nyelvén, és általában valamilyen közösségi oldalon vagy chat szolgáltatáson kezdeményezik velük a beszélgetést, hogy elnyerjék a bizalmukat, és kiválaszthassák a "megfelelő" áldozatot.

Bizony, ez nem hangzik túl fényesen. Tökmindegy, hogy a felnőttek gyereknek adják-e ki magukat, vagy vállalják-e a valódi korukat, szerintem mindkét eset ugyanúgy aljas. Akár webkamerán keresztül, akár fizikai érintkezés folyamán fajtalankodnak egy gyerekkel, az ugyanolyan bűncselekménynek minősül. Nincs mit szépíteni rajta!

Sajnálatos módon sok szülő nem figyel a gyerekük internetezési szokásaira, így a ragadozók könnyebben becserkészik őket. Sőt sok esetben még személyes találkozóra is sikerül rávenni őket, amelynek következtében a gyermekáldozatok eltűnnek, és rosszabb esetben a szülők soha nem láthatják őket viszont. "Jobb" esetben is a gyermekek olyan súlyos lelki sérülést szenvednek, ami kihatással van egész hátralévő életükre; így van ez még egy virtuális találkozás esetében is.

Létezik egy, a világon egyedülálló módszer arra, hogy a legújabb technológiák felhasználásával hatékonyan elfogják a pedofilokat. Ehhez egy nem akármilyen kislány segítségét vették igénybe.

Forrás: http://www.cnet.com/news/meet-sweetie-a-virtual-girl-created-to-target-child-predators/
Egy holland jótékonysági szervezet (Terre des Hommes) létrehozott egy virtuális kislányt, akinek a Sweetie nevet adták. Azok a szexuális bűnözők, akik online beszélgetést folytatnak vele, azt hiszik, hogy egy 10 éves fülöp-szigeteki gyerekkel létesítenek perverz kapcsolatot, és szerencsére (természetesen nem az ő szerencséjükre) ennek sokan be is dőlnek. Ilyen megoldás segítségével már vagy ezer pedofilt fogtak el, és a hajsza tovább folytatódik.

Hadd írjam le az ezzel kapcsolatos véleményemet. Szerintem ez egy zseniális ötlet volt, bár van egy kis buktatója: azt mondják, hogy a megtévesztésig élethű, és ez a legtöbb ember számára lehet, hogy így van, de egyesek (köztük én is) kiszúrhatják, hogy nem valódi a kislány. Azért mondom ezt, mert van némi 3D-s grafikai tapasztalatom. Még nem láttam "élőben", így nem tudom, hogy működik, de ha webkamerás minőségben sugározzák, akkor valószínűleg még kevésbé látszódik, hogy számítógépes grafikával készült.

Érdemes lenne újabb és újabb digitális gyerekeket létrehozni (illetve ha csináltak is, arról még nincs tudomásom), tudniillik nyilvánosságra hozták a kislány képét, és így egyre több pedofil át fog látni a szitán. Én úgy hiszem, hogy a számítógépes grafikus technológia egyszer majd olyan szintre jut, hogy még azok maguk sem tudják majd eldönteni, hogy igazi vagy virtuális-e a gyerek, akik létrehozták. A dolog pikantériája az, hogy bár a kislány nem valódi, de – ahogy azt fentebb is említettem – elítéltek már pedofilokat. A bíróság szerint elég a börtönbüntetéshez az is, hogy ha a gyanúsított elhiszi, hogy egy igazi gyerekkel fajtalankodott.

A szerencse az egészben, hogy minden tevékenységünk nyomot hagy, bármit is csinálunk az interneten. A pedofilok azt hiszik, hogy ha névtelenül jelentkeznek be, nem fognak lebukni, pedig, ha az ember jól ért hozzá, ki lehet nyomozni a valódi tartózkodási helyüket, és a gyerekkel való csevegést bizonyítékként fel is lehet használni ellenük.

Erre, mint minden más esetben, a legjobb megoldás a megelőzés. A szülők figyeljenek oda jobban a gyermekük internetezési szokásaira!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése