2014. november 21., péntek

Okostelefónia vagy okostelefóbia?


Forrás: http://www.pcadvisor.co.uk/reviews/mobile-phone/3496524/lg-g-flex-curved-smartphone-review/

Mi teszi okossá az okostelefonokat? Mivel érdemelte ki az „okos” jelzőt? Talán azzal, hogy okosabb, mint a többi hagyományos mobiltelefon, mert a sok különféle mobilalkalmazások miatt majdnem annyit tud, mint a személyi számítógépek? Ennyi erővel akár a személyi számítógépeket is nevezhetnénk okosnak, sőt azok szerintem ebből a szempontból sokkal okosabbak, mert például sokkal nagyobb teljesítménnyel bírnak.

A nagy kérdés az, hogy az okostelefon jó vagy nem jó dolog? Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen választ adni; nyilván vannak hasznos tulajdonságai, de megvallom, nekem van némi ellenérzésem vele kapcsolatban. Hogy miért? Mindjárt kiderül a cikkemből.

Nem vagyok oda a mémekért, de szerintem nagyon találó a lenti kép, amely talán az egész cikkem lényegét összefoglalja.

Forrás: http://fun7.blog.hu/category/videok/page/28

Először is hadd szögezzem le, hogy jelenleg 10 éves hagyományos nyomógombos mobiltelefonom van, amellyel még most is jól elvagyok. Ám nem tartom kizártnak, hogy majd bekövetkezik olyan helyzet, amikor kénytelen leszek okostelefonra váltani a technológiai trendekhez való alkalmazkodás miatt. De miért is kellene mindenhová magammal vinnem a netet? Vagy az kövessen engem, miután kiléptem a Facebookból, és felálltam az asztali géptől, vagyis abbahagytam a netezést?

A tömegközlekedési eszközökön utazva, sőt még az utcán is gyakran látni olyan embereket, akik tekintetükkel szinte csak a telefon képernyőjét bújják, és akkor is a kezükben (vagy inkább a tenyerükön) tartják az eszközt (főként a nők), amikor nem használják. Szerintem a telefon is egy olyan értéktárgy, mint a pénz- és irattárcánk, hiszen értékes és személyes adatok vannak rajta. Ki szokott hadonászni a pénztárcájával, ha már nem vásárol? Ilyen magatartással az ember azt kockáztatják, hogy egy óvatlan pillanatban a készüléket kikapják a kezükből a tolvajok. Egy 2012. októberében történt egy metrós telefonlopásos eset, amely országszerte felkapott témává vált, a Facebookon is beszéltek róla, még az Index cikkében is leközölték. Tapasztalatom szerint azóta nem tanultak a történtekből az emberek, ugyanúgy mennek tovább a dolgok, mint előtte.

Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/50203/telenor-mobiltelefon-imei-letiltas-lopas.html
Forrás: http://androbit.net/articles/436/tippek_a_telefonlopas_okozta_kar_megelozesere.html

A következőkben lássuk csak, hogy milyen adatokat tárolunk a telefonunkban, illetve az mit tud rólunk. Ehhez igénybe veszem Pintér Róbert prezentációjának segítségét. Tartalmazhat képeket, ami igencsak fontos szempont, hiszen lehetnek köztük olyan családi fotók is, amelyek a lakásunkban készültek. A webes böngészési előzmények, az SMS és MMS üzenetek, és a hívásnapló sem elhanyagolható dolgok. GPS navigációval kideríthető az is, hogy hol lakunk, hová járunk tanulni vagy dolgozni, és hova szeretünk a leggyakrabban járni például ebédelni, bulizni, vagy vásárolni. A telefonunk azt is tudja, hogy mivel játszunk, mit szeretünk (film, zene, könyv, stb.), mikor fekszünk le, mikor kelünk fel, milyen útvonalon közlekedünk a városban vagy az országban, milyen gyakran telefonálunk és kikkel, mikor érünk haza, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

És ki fér hozzá a telefonunkhoz? Nagyon sokan. Például barátunk/barátnőnk, családtagjaink, munkaadónk (feltéve, ha ő adta a készüléket), az alkalmazásfejlesztő vagy -figyelő, a telefonszolgáltató, a platform szolgáltató (Apple, Microsoft, Google), a készülékgyártó, a kormányzat, és a titkosszolgálatok. A másik kérdés az, hogy engedéllyel vagy engedély nélkül? Szóval ne nagyon írjuk a főnökünkről kritizáló vagy gúnyoló dolgokat, ha meg akarjuk tartani az állásunkat! A tolvajok pedig nemcsak eladhatják, hanem még betekintést is nyerhetnek a lopott telefonokba, és mindent megtudhatnak rólunk.

A következő ellenérv az, hogy tényleg szükség van-e egyes alkalmazásokra, amelyek az okostelefonunkba gyárilag vannak beépítve, vagy amelyeket akár ingyenesen, akár fizetősen letöltünk. Beszéljünk például egy könyvelőprogramról! Kinek van rá egyáltalán igénye? Nem tudom elképzelni, mennyire kényelmes lehet munkahelyről hazafelé tartva a metrón nagyobb irodai munkát végezni, csak mert azt a fél-háromnegyed órát luxus lenne elpocsékolni.

A cikkemből kitűnik, hogy inkább a negatívumokról, mint pozitívumokról írtam az okostelefonokkal kapcsolatban. Nem célom keresztes hadjáratot indítani ellenük, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy jobban vigyázzanak az értékeikre. Megfelelő mértéket kell tartani; ügyeljenek arra, hogy milyen alkalmazást használnak és mit írnak, és ne essenek át a ló túloldalára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése