2014. november 2., vasárnap

Mi fán terem a fappening?

A szextingről szóló bejegyzésem után úgy érzem, hogy a fappeningről is kellene írnom, hiszen ez valamilyen mértékben kapcsolódik ehhez a témakörhöz. Ám van egy nagyon fontos különbség a kettő között: a szexting egy személy saját intimszférájának önkéntes lemondását jelenti, a fappening esetében pedig mások intimszférájának teljes semmibe vételéről van szó. Ám nem mindegy, hogy milyen körülményről beszélünk, maga a kifejezés pedig ízléstelen és visszatetszést keltő; ezekről hamarosan részletesebben fogok írni.

Az történt ugyanis, hogy a hackerek (pontosabban crackerek, de inkább maradjunk az előbbinél) az iCloud szervereiről leszedték híres színésznők saját magukról, okostelefonjuk igénybevételével készített meztelen képeit, és azokat közzétették az interneten, pontosabban a 4chan és a Reddit nevű fotómegosztó oldalakon. Ezt a jelenséget legjobban Jennifer Lawrence (Éhezők viadala, Napos oldal) színésznő szenvedte el.

A helyzet pikantériája az, hogy ennek nemcsak filmsztárok, hanem magánszemélyek is áldozatul eshetnek, ugyanis már legalább százezer kép szivárgott ki a Snapchatről. Ez utóbbi jelenség a "snappening" nevet kapta.

Forrás: http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/hiit-life/fashion-lifestyle/5-reasons-jennifer-lawrence-great-role-model-men-women/
A fappening egy olyan internetes kifejezés (vagyis inkább szleng), amely a "happening" (történés) és "fap" (a maszturbálás szlengje) szavak összevonásából keletkezett. Celebgate-ként is hírhedtté vált.

Akár a Snapchat, akár az iCloud fiókjáról van szó, ugyan ezekhez csak a felhasználónak van hozzáférésük, hiába törlik a képeket vagy törlődnek azok automatikusan, a hackerek mégis találnak rá módot, hogy előkerüljenek. Az illegálisan kiszivárgott fotók terjesztésének megakadályozása azért is nagyon nehéz még a rendőrség számára is, mert hiába törlik egy felhasználónál a fotókat, ha azt egy másik felhasználó továbbosztja.

Egy kicsit visszatérek Jennifer Lawrence és a többi híresség képeire. Az ilyen meztelen képek világhálón való engedély nélküli megjelenítése bizony törvénybe ütköző, de ez sem tántorít el sokakat az ilyen fajta tevékenységektől, sőt a képekkel való üzleteléstől sem. Az imént említett színésznő képeit hiába nem találjuk a Google keresőrendszer segítségével vagy más legális módon, azok valahol a meghívásos honlapok, a pedofil és egyéb illegális tartalmakat szolgáltató weboldalak mellett az úgynevezettt Deep Web (mélyweb) szintjén biztosan megtalálhatók. McKayla Maroney tornászlány esete viszont kicsit más, hiszen a kiszivárgott fotóján még be se töltötte a 18. életévét, amely így súlyosabb ügynek, gyermekpornográfiának minősül.

Mint ahogy azt a szextingről szóló bejegyzésemben említettem, soha ne készítsünk sem magunkról, sem másokról meztelen képeket, még fényképezőgéppel sem, mert sosem lehet tudni, mi lesz az ilyen fotóknak a sorsa! Például egy alkalommal látogatóba jön egy haverunk, akinek szüksége van valamilyen tankönyvünkre az egyetemi házidogája megírásában, szólunk neki, hogy valahol az emeleten lévő íróasztalunk fiókjában megtalálhatja, de helyette pont a barátnőnk meztelen képeire bukkan, amiket titokban elcsór. Mire pislantunk egyet, már fent is vannak a neten, csak úgy, véletlenül. Esetleg a macskánk ráugrik a billentyűzetre, és már el is van küldve egy inkrimináló kép. Sosem lehet tudni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése